Habos almás - túrós pite - Omlós és kelt sütemény receptek képekkel - Fincsi.hu

Habos almás - túrós pite

Isteni, kívül ropogós, kopogós, belül lágy tojáshab koronázza a túrós, almás töltelékkel rétegzett omlós tésztát.

Elkészítés

1. Az almás töltelékhez az almákat megmosom, meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Kevéske fahéjjal, ízlés szerinti cukormennyiséggel és a citromlével ízesítem, megpárolom. Kihűtöm majd a levét kinyomkodom.

2. A túrós töltelékhez az összes hozzávalót robotgéppel alaposan összekeverem.

 3. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztom. A nagyobb darabot kinyújtom, és a kikent, kilisztezett sütőformába fektetem úgy, hogy pereme is legyen, a lelógó részeket levágom. Villával picit megszúrkálom, majd megszórom egy kevés zsemlemorzsával. (Én most a képen látható kerámia pitesütőben (24 cm-es) sütöttem, de sütöttem már hagyományos tepsiben is, abban is elkészítheted!).

4. Összeállítás: Az alsó tésztalapra kanalazom a kinyomkodott almát, majd ráhelyezem a második lapot, ezt is megszúrkálom villával, majd erre kanalazom a túrós tölteléket. 200 fokos sütőben elősütöm, ez kb. 20-25 perc. Amikor a túró már szilárdulni kezd, a tészta is kezd átsülni, kiveszem a sütőből, és amíg a tojáshabot készítem, hűlni hagyom.

 5. A tojásfehérjét a sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény, fényes habbá verem. A habból körbe- körbe kis halmokat kanalazok a túróra úgy, hogy a habsipkák között ne maradjon rés. A habbal együtt visszahelyezem a forró sütőbe, de a hőfokot 150 fokra csökkentem, és így sütöm (szárítom) még további 20 percig.

6. A tortát teljesen lehűlt állapotban könnyebb szeletelni!

Tipp: A tojásfehérje állagánál habcsókszerű, kívül kopogós, kemény, belül lágyabb, puhább állagra törekedtem. A kívánt hatás elérését többszörí kísérletezés előzte meg. Ahogy látható, a hab nem égett meg, csak egy enyhe barnás, rózsaszínes színt kapott. De fontos az alacsony hőfok, különben megég az egész hab!



A Te szavazatod:
Mindenki:
315 db szavazat, atlagban: 2.73

Hozzávalók

Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg hideg margarin
- 3 ek. cukor
- 3 ek. tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 cs. sütőpor
- fél citrom leve

Almás töltelékhez:
- 1 kg alma
- őrölt fahéj
- citromlé
- cukor (ízlés szerint)

Túrós töltelék:
- 25 dkg túró
- 2-3 ek. tejföl
- 2 tojássárgája
- cukor (ízlés szerint)
- 1 ek. búzadara

Habhoz:
- 4 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 20 dkg kristálycukor
 







Szerző:

A Fincsi.hu oldalon található recepek, fotók, cikkek, grafikai elelemek a Fincsi.hu tulajdonát képezik.
Felhívjuk figyelmét, hogy a forrás megjelölése mellett is jogsértő a Fincsi.hu tartalmainak újrafelhasználása.
Ezen tartalmak kizárólag a Fincsi.hu szerkesztőjének írásos beleegyezésével közölhetőek újra bármely oldalon, fórumon, médiumban.
Engedély kérhető az info@fincsi.hu címen.




Találjon meg minket a Google+ oldalon!



Ne maradj le egyetlen receptről sem!


Like-old az oldalunkat és minden kipróbált receptünket azonnal megismerheted.