3 medvehagymás recept : sütemény receptek képekkel - Fincsi.hu

3 medvehagymás recept

Az erőteljes fokhagyma illatot árasztó, kora tavaszi zamatos gyógynövényünk manapság már nem csupán a házi patikában, hanem a konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Zsenge leveleiből illatos-ízes finomságokat készíthetünk.

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

- 10 dkg medvehagyma levél
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 ek cukor
- csipetnyi só

Kenéshez:
- 1 tojássárgája

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és 10-15 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt.

2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és alaposan összedolgozzuk. A tésztát ezután 30 percig meleg helyen kelesztjük.

3. Közben a medvehagyma leveleket megmossuk, lecsepegtetjük a felesleges vizet, és keskeny csíkokra vágjuk.

4. Ezután ennyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, rászórjuk a levelek felét, feltekerjük a tésztát és a két végét egymásra hajtjuk. Ismét félretesszük pihentetni 20 percre.

5. A tésztát újra kinyújtjuk, rászórjuk a maradék levelet, és ismét felcsavarjuk a tésztát. Ezután kb 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejüket lekenjük tojással, tepsiben még újabb 10 percig pihentetjük, majd 180 ºC-os sütőben 25 percig sütjük.


Medvehagymás sajtos stangli



Egyszerű, villámgyors és olcsó sörkorcsolya a medvehagymaszezonra.

Hozzávalók:

- 1 csomag mirelit leveles tészta
- egy marék medvehagyma levél
- 4 ek tejföl
- csipetnyi só
- 1 mk. őrölt bors
- reszelt sajt

Kenni:
- 1 tojássárgája

Tetejére:
- reszelt sajt

Elkészítés:

1. A medvehagyma leveleit megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem, majd felaprítom. A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtom.

2. A tejfölt sózom, borsozom, majd a kinyújtott lapot egyenletesen lekenem a tejföllel és megszórom az aprított medvehagymával és a reszelt sajttal. A tésztát félbe hajtom, majd derelyevágóval (tetszés szerinti méretű) rudakat vágok. Sütőpapírral bélelet tepsibe rakosgatom, tetejüket megkenem tojássárgájával, majd megszórom a reszelt sajttal.

3. 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt szép aranybarnára sütöm.


Fetás - medvehagymás rombuszok



Hozzávalók:

Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek. cukor

Töltelékhez:
- 2 marék medvehagyma levél
- kb. 5 dkg vaj
- 20 dkg fetasajt
- 1-2 ek. tejföl
- bors (ízlés szerint)

Tetejére:
- 1 tojássárgája
- szezámmag

Elkészítés:

1. A langyos, cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. A lisztet egy tálba szitálom, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel, vagy robotgép dagasztófejével alaposan megdagasztom a tésztát. Letakarom és kelni hagyom.

2. A töltelékhez a medvehagymát megmosom és lecsöpögtetem, majd a vajon megfonnyasztom. A fetasajtot a tejföllel krémesre keverem, majd belekeverem a párolt medvehagymát is, és borssal ízesítem.

3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, majd két részre osztom. Mindkét részt kb. fél cm vastagságú téglalap formára nyújtom. Megkenem a sajtos krémmel és feltekerem. Lekenem tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, majd kis rombusz alakú darabokra vágom. A rombuszokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.

15-20 db sütemény jön ki a tésztából.
 

Kérdésed van?
Vagy van egy jó recepted?

Írj nekünk!
INFO@FINCSI.HU




A Fincsi.hu oldalon található recepek, fotók, cikkek, grafikai elelemek a Fincsi.hu tulajdonát képezik.
Felhívjuk figyelmét, hogy a forrás megjelölése mellett is jogsértő a Fincsi.hu tartalmainak újrafelhasználása.
Ezen tartalmak kizárólag a Fincsi.hu szerkesztőjének írásos beleegyezésével közölhetőek újra bármely oldalon, fórumon, médiumban.
Engedély kérhető az info@fincsi.hu címen.