Két könnyű eper torta : sütemény receptek képekkel - Fincsi.hu

Két könnyű eper torta

A következő két torta friss eperből készítve az igazi, de ha csak mirelit van otthon, akkor is érdemes belevágni.

Eper mousse torta

Hozzávalók:

A tésztához:
3 tojás
3 ek kristálycukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor

Az eper mousse-hoz
500 g eper
250 g mascarpone
3 dl habtejszín
120 g cukor
2 cs. lapzselatin (12 lap)

Elkészítés:

1. A piskótához a három tojást és a 3 ek cukrot habverővel fehéredésig keverem. Kanalanként hozzádolgozom az átszitált lisztet és sütőport is. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, elsimítom és 180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt készre sütöm. A tésztát sütőpapírral együtt kiemelem a formából, konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és hűlni hagyom.

2. A krémhez az epret megmosom, a gyümölcsről leitatom a vizet, majd kisebb darabokra vágom. Egy mélyebb edénybe teszem, rászórok kb. 10 dkg porcukrot, egy ek citromlével meglocsolom, és néhány percig állni hagyom, majd botmixerrel összeturmixolom.

A két csomag lapzselatint vízbe áztatom, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet, és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverek a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverem, és habverővel alaposan összedolgozom.

3. A mascarponét és a kemény habbá vert habtejszínt szintén az eperpüréhez keverem. A kihűlt tortalapot viszahelyezem a kapcsos tortaformába, és beleöntöm az eper-mousse-t, majd megkocogtatom, hogy a krém mindenhol kitöltse a formát.

4. Néhány órára lefedve hűtőbe teszem, hogy a krém kellőképp megszilárduljon. A torta tetejét csokiforgáccsal díszítem. Meleg vízbe mártott késsel szeletelem.


Epres rizstorta

Hozzávalók:

A piskótához:
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:
16 dkg kerek szemű rizs
10 dkg cukor
7,5 dl tej
1 vaníliarúd
1 teáskanálnyi vaj
reszelt citromhéj
4 dl tejszín
1 tasak zselatin

A díszítéshez:
30 dkg eper
1 tasak tortabevonó zselé

Elkészítés:

1. A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőkanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom.

2. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni.

3. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főzöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm.

4. A vaníliarudat eltávolítom belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint  0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom.

5. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni.

6. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középről indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűtőbe teszem, amíg a zselé megdermed.
 

Kérdésed van?
Vagy van egy jó recepted?

Írj nekünk!
INFO@FINCSI.HU




A Fincsi.hu oldalon található recepek, fotók, cikkek, grafikai elelemek a Fincsi.hu tulajdonát képezik.
Felhívjuk figyelmét, hogy a forrás megjelölése mellett is jogsértő a Fincsi.hu tartalmainak újrafelhasználása.
Ezen tartalmak kizárólag a Fincsi.hu szerkesztőjének írásos beleegyezésével közölhetőek újra bármely oldalon, fórumon, médiumban.
Engedély kérhető az info@fincsi.hu címen.