3 + 1 gesztenyés sütemény őszi délutánokra : sütemény receptek képekkel - Fincsi.hu

3 + 1 gesztenyés sütemény őszi délutánokra

Nem csak sütve finom, de sütemények kedvelt alapanyaga is a szezon egyik slágere, a gesztenye.

Összeállításunkban percek alatt összedobható, sütés nélküli, illetve picit pepecselősebb recepteket is találsz.

Gesztenyés alagút

Hozzávalók:

A tésztához:
5 dkg cukor
7 dkg liszt
4 tojás
1 evőkanál minőségű kakaópor
fél csomag sütőpor

A töltelékhez:
25 dkg gesztenye
1 csomag habfixáló
4 dl tejszín
3 dkg porcukor
2 evőkanál rum

A csokimázhoz:
3 dkg vaj
3 dkg porcukor
20 dkg étcsoki
1 dl tejszín
1 evőkanál rum

Elkészítés:

1. Készítsük el a kakaós piskótát a klasszikus módon. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és végül a tojások keményre vert habját.
 
2. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjünk belőle egy vékony lapot. Ügyeljünk rá, hogy olyan hosszú legyen, hogy egy őzgerincformát ki tudjunk vele bélelni. 175 fokos sütőben kb. 8 percig süssük.

3. A  gesztenyét keverjük simára a rummal, a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük habbá, és dolgozzuk apránként a gesztenyébe.

4. A krémet a tésztával kibélelt őzgerincformába töltjük, és a tetejét egy piskótalappal befedjük. Néhány órára a hűtőbe helyezzük dermedni.

5. A máz hozzávalóit gőz fölött megolvasztjuk, majd a kiborított őzgerinc tetejére kenjük. A tetejét gyümölccsel díszíthetjük.


Diós - gesztenyekrémes szelet



Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
40 dkg cukor
15 kanál hideg víz
15 dkg darált dió
30 dkg liszt
1 ½  csomag sütőpor
csipet só

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
6 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
15 dkg darált dió
25 dkg gesztenyemassza
rum

Díszítéshez: olvasztott csoki

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját a cukorral, és a kanalanként hozzáadott vízzel jól kikeverjük. A fehérjékből pici sóval kemény habot verünk. A lisztbe vegyítjük a sütőport, és a habbal váltakozva a cukros masszához adjuk. Végül óvatosan a diót is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt nagy, peremes tepsibe öntjük a masszát.

2. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 40 percig sütjük, a lángot félidőben kicsit mérsékelve. Sütés után 5 percig a sütőben hűtjük.

3. A krémhe a tejben megfőzzük a pudingot, és kevergetve kihűtjük. A gesztenyemasszát áttörjük A margarint habosra keverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a rumot, a diót, és a gesztenyét is. Beledolgozzuk a kihűlt pudingot, és a krémet a piskótára  kenjük.

4. A süteményt olvasztott csokival díszíthetjük .


Gesztenyés-puncsos szelet



Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
14 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor

A krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 dl rum
25 dkg gesztenyemassza
1 puncs pudingpor (főzős)
3 dl tej

A mázhoz:
10 dkg tortabevonó csoki
5 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadva 6 kanál vizet.

2. A darált diót, a lisztet, és a sütőport elvegyítjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a lisztes keverékkel felváltva óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába.

3. Elfelezzük, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, kb. 190°C-on 2 lapot sütünk belőle.

4. A margarint a porcukorral és a rummal jól kikeverjük, majd két felé vesszük. Egyik felébe beledolgozzuk a gesztenye masszát, ezt kenjük az alsó lapra.

5. A pudingot 3 dl tejben sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyés krémre és lefedjük a másik lappal.

6. A mázhoz a csokit gőz felett felolvasztjuk, és belekeverünk 5 dkg vajat. A sütemény tetejére kenjük, amit a máz szilárdulása után szeletre vágva tálalunk.


Meggyel töltött gesztenyegolyó sütés nélkül

Hozzávalók:

500 g gesztenyemassza
100 g rumos meggy
50 g porcukor
100 g ét vagy tejcsokoládé (apró darabokra törve)
1 teáskanál rum
1 teáskanál étolaj

Elkészítés:

1. A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral alaposan összegyúrom, majd egyforma darabokra osztom.

2. Mindegyik közepébe belenyomok 1-1- szem meggyet, majd golyót formázok a masszából.

3. A csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztom, és a golyókat megforgatom benne.

4. Hűvös helyre teszem, hogy a csokimáz megdermedjen. Ha magfagyott rajta a máz, tálalható.
 

Kérdésed van?
Vagy van egy jó recepted?

Írj nekünk!
INFO@FINCSI.HU




A Fincsi.hu oldalon található recepek, fotók, cikkek, grafikai elelemek a Fincsi.hu tulajdonát képezik.
Felhívjuk figyelmét, hogy a forrás megjelölése mellett is jogsértő a Fincsi.hu tartalmainak újrafelhasználása.
Ezen tartalmak kizárólag a Fincsi.hu szerkesztőjének írásos beleegyezésével közölhetőek újra bármely oldalon, fórumon, médiumban.
Engedély kérhető az info@fincsi.hu címen.