Vendégváró italok szilveszter éjszakára : sütemény receptek képekkel - Fincsi.hu

Vendégváró italok szilveszter éjszakára

Ha még nem tudod, hogy milyen vendégváró itallal rukkolj elő a szilveszteri partyn, akkor az alábbi néhány egyszerűen elkészíthető italötlettel segítünk a választásban.

Puncsok

Bármily meglepő is, a puncs eredete Indiába nyúlik vissza, innen került Európába a 17. században. Elnevezése is indiai eredetére utal, ugyanis a hindu pancsa szó ötöt jelent, utalva ezzel arra, hogy a klasszikus puncs öt fő hozzávalóból készül. Ezek a következők: tea, cukor, bor, víz és arrak, azaz pálma- vagy cukornádpálinka. Fűszerezésül fahéj és szegfűszeg szolgál. Eredeti összetétele mára már a különféle helyi szokások hatására eléggé megváltozott, vannak már tea nélküli, sőt alkoholmentes változatok is.

Szilveszteri forró puncs

Hozzávalók:
1/4 l fehér bor
1/4 l vörös bor
1/4 l víz
2 cl citromlé
5 cl vodka vagy cseresznyepálinka
120 g kristálycukor

Elkészítés:
Öntsük egy nagy lábasba a vizet és a cukrot, és addig forraljuk, míg a cukor felolvad. Öntsük a cukoroldathoz a bort, a citromlevet és a vodkát (vagy a cseresznyepálinkát), majd az italt töltsük át poharakba.

Borpuncs

Hozzávalók:
75 cl száraz fehérbor
75 cl száraz vörösbor
15 cl barna rum
8 dkg porcukor
6 cl frissen facsart citromlé
1 db citrom (gerezdekre szedve)
1 db narancs (gerezdekre szedve)
3-4 db szegfűszeg
4 egész fahéjrúd

Elkészítés:
A porcukrot feloldjuk a 1,5 l borban, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket, és a fűszereket. Felmelegítjük 60 fokra, majd lehúzzuk a tűzről. Tálalás előtt hozzáöntjük a barna rumot. Melegen szervírozzuk és kiskanalat adunk mellé.

Grogok

A grog a puncsnál nagyobb alkoholtartalmú, angol eredetű ital, mely egykoron a tengerészek kedvelt italának számított. Forró vízzel és bizonyos szeszes italokkal ( rum, vodka, brandy stb...) készítjük, és cukorral vagy mézzel édesítjük.

Teagrog

Hozzávalók:
6 cl Black Rum
4 cl ízesítetlen, forró fekete tea
2 cl friss citromlé
1 kanál porcukor
1 db citromkarika
1 kanál magas alkoholtartalmú rum

Elkészítés:
A hozzávalókat (a rum kivételével) felmelegítjük maximum 60 fokra, majd hozzáadjuk a 6 cl Black Rumot. Tovább melegítjük ismét 60 fokra. Az italt hőálló füles pohárban szervírozzuk, a pohár szélét citromkarikával díszítjük. Legvégül rátöltjük a magas alkoholtartalmú rumot, majd meggyújtjuk.

Bólék

A bólé főbb alapanyagai a bor, a pezsgő vagy a habzóbor, ásványvíz, kevés cukor és különböző gyümölcsök, esetleg - ízlés szerint - likőrfélék. Számtalan receptje ismeretes, de mindegyikkel szemben fő követelmény az, hogy könnyű és ízletes legyen, semmiképpen sem szabad részegítően hatnia. Az évszaknak megfelelően hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A tálaláshoz kis poharakat vagy csészéket használjunk.

Ananászbólé

Hozzávalók:
40 dkg darabolt ananász
2 narancs
1 citrom
1 üveg félédes pezsgő
1 üveg olaszrizling
5 csepp narancskeserű
5 cl brandy

Elkészítés:
Az ananászt lecsepegtetjük, és egy nagy tálba öntjük. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, majd gerezdjeire szedjük, feldaraboljuk, és szintén a tálba tesszük. Meglocsoljuk a brandyvel, narancskeserűvel és ráöntjük a citrom kifacsart levét is. Egy órán át érleljük. Felöntjük a borral, és letakarva egy órára hűtőszekrénybe helyezzük. Csak közvetlenül tálalás előtt öntjük fel a lehűtött pezsgővel.

Narancsbólé

Elkészítés:
Egy közepes nagyságú narancs felületét (miután alaposan megmostuk) 3-4 kockacukorral átdörzsöljük, hogy a héjban lévő narancsolaj egy részét a cukor magába tudja venni. A kockacukrokat bólésedénybe tesszük, és borban föloldjuk, majd hozzáadunk egy meghámozott és kb. 8 mm széles korongokra szeletelt narancsot. Mindegyik korongot négy részre vágjuk. Enyhén lecukrozzuk, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Kb. 30 percig lefedve, hűvös helyen állni hagyjuk, és másfél palack hűtött bort adunk hozzá, végül - közvetlenül tálalás előtt - egy palack hűtött pezsgőt öntünk hozzá. A pezsgő hozzáadása előtt 1-2 kupica narancs vagy mandarinlikőr nagymértékben javítja az ízt.

Alkoholos koktél

Pina Colada

Hozzávalók:
12 cl ananászlé
6 cl kókusz krémlikőr
6 cl fehér rum
2-3 cl tejszín

 
A díszítéshez:
ananászdarabok
koktélcseresznye

Elkészítés:
A hozzávalókat helyezzük egy turmixgépbe és keverjük össze alaposan. Egy kevéske tört jeget is tehetünk a turmixgépbe. Ha alaposan összevegyültek az alapanyagok töltsük az italt egy magasabb pohárba. 2-3 cl tejszín hozzáadásával tovább fokozhatjuk az élvezeteket, így nagyon finom, krémes állagú italt kapunk. Kisebb ananász darabokkal, cseresznyével díszítsük, és szívószállal szervírozzuk.


A Fincsi.hu oldalon található recepek, fotók, cikkek, grafikai elelemek a Fincsi.hu tulajdonát képezik.
Felhívjuk figyelmét, hogy a forrás megjelölése mellett is jogsértő a Fincsi.hu tartalmainak újrafelhasználása.
Ezen tartalmak kizárólag a Fincsi.hu szerkesztőjének írásos beleegyezésével közölhetőek újra bármely oldalon, fórumon, médiumban.
Engedély kérhető az info@fincsi.hu címen.